فهرست مطالب
اکثر ما سفر کردن را دوست داریم؛ بهخصوص در زمان تعطیلات و اوقات فراغت علاقه داریم به طبیعت برویم و به گشتوگذار بپردازیم اما یکی از مشکلاتی که همیشه ما را تهدید میکند، گزش حشرات در سفر است. نیش حشرات بسیار خطرناک و حامل بیماریهایی مثل مالاریا و تب زرد هستند که حساسیتهایی را ایجاد میکنند و در مواردی موجب تنگی نفس و مرگ افراد میشوند. برای جلوگیری از این خطرات و تجربه یک سفر لذتبخش با من همراه باشید.
خطرات نیش حشرات در سفر
نیش حشرات موجب آسیبهایی میشود؛ بهخصوص برای افرادی که حساسیت دارند یا کودکان و سالمندان که سیستم ایمنی آنها ضعیفتر است. این حساسیتها در افراد مختلف، واکنشهای متفاوتی را به همراه دارد. در این بخش انواع نیش حشرات، بیماریها و خطراتی که به دنبال دارد را میشناسیم تا بهتر بتوانیم از این آسیبها پیشگیری کنیم و سفری لذتبخش داشته باشیم.

خطرات نیش پشه
با فرارسیدن فصل تابستان و گرمشدن هوا، تعداد پشهها هم زیاد میشود. پشهها از خون انسان تغذیه میکنند و ممکن است بیماریهایی مثل مالاریا، تب زرد و ویروس دانگ را به افراد انتقال دهند.
محل گزش پشهها به شکل یک برآمدگی قرمز روی پوست ظاهر میشود و بیشتر افراد واکنش آلرژیک به آن نشان میدهند. تمام بدن آنها بیرون میریزد همچنین پوست ملتهب شده و دچار خارش میشود.
برای مطالعه مطلب راهکارهای جلوگیری از گزش حشرات در بهار روی این لینک کلیک کنید.
خطرات نیش زنبور
در مسافرت از گشتزنی در طبیعت و بوییدن یک گل لذت میبرید که ناگهان احساس سوزش میکنید. شما زنبور کوچکی که از گل بیرون پرید را میبینید اما دیگر دیر شده و درد شروع میشود. محل گزش زنبور درد دارد اما در انواع زنبورها متفاوت است مثلاً در زنبور قرمز این درد شدیدتر احساس میشود و التهاب پوست را به همراه دارد. زنبور قرمز در مناطق جنوب ایران، به خصوص در خوزستان، بوشهر و آبادان یافت میشود و بهعنوان زنبور گاوی نیز شناخته میشود.
علائم گزیدگی زنبور قرمز:
- تعریق
- افت فشار
- پوست رنگپریده و سرد میشود
- تورم اطراف چشم
- تورم گلو و زبان
- کبودی لبها
- استفراغ
- تشنگی
- تنفس سطحی و مداوم
زنبورهای قرمز مثل زنبورهای زرد بعد از نیش زدن نمیمیرند و امکان دارد دوباره شما را نیش بزنند پس تا جایی میتوانید از آن محل دور شوید. اما زنبورهای عسل بلافاصله بعد از نیش زدن میمیرند و نیش خود را در بدن باقی میگذارند. بهتر است با مقداری فشار نیش را از پوست خارج کنید و محل گزش را خوب بشویید.

خطرات نیش عنکبوت
عنکبوتها جز آن دسته از حشراتی هستند که به هر هوسی نیش نمیزنند مگر اینکه احساس خطر کنند یا در لباس گیر بیافتند. نیش عنکبوتهای سمی حساسیت ایجاد میکند و علائمی را به دنبال دارد که در زیر به آن اشاره میکنیم:
- قرمزی پوست
- خارش و التهاب
- تعریق
- درد عضلات
- درد معده
- حالت تهوع و استفراغ
- افزایش ضربان قلب و فشارخون
خطرات گزش کک
کک یک نوع انگل است که از خون انسان و حیوانها تغذیه میکند و در جنگلها و پارکها یافت میشود. گزش کک به شکل لکههای قرمز کوچکی روی پوست ظاهر شده و مانند نیش پشه موجب التهاب و خارش میشود. اگر حساسیت داشته باشید، این علائم شدیدتر میشود و به شکل سوزش، درد، کهیر، تورم زبان و دهان و مشکلات تنفسی ظاهر میشود. در ادامه به راههای جلوگیری از گزش حشرات در مسافرت میپردازیم.
خطرات نیش مورچه
مورچهها زمانی نیش میزنند که احساس خطر کنند و اغلب بهصورت دستهجمعی حمله میکنند. محل گزش مورچه موجب واکنشهای آلرژیک میشود اما درد و حساسیت کمتری را نسبت به نیش زنبور ایجاد میکند. گزش حشرات در سفر اصلاً احساس خوبی ندارد، مخصوصاً که مورچه قرمز شما را گاز بگیرد. البته مورچههای قرمز علاوه بر گاز میتوانند شما را نیش بزنند و نیش آنها دردناک است.
علائم نیش مورچه قرمز:
- تورم و خارش
- سوزش شدید
- کهیر
- درد
- قرمزی پوست

کرم التیامبخش کالاندولا قرمزی و التهاب پوست را از بین می برد و برای نیش حشرات و ترمیم پوست مناسب است.
برای اطلاعات بیشتر و خرید محصول، روی عکس کلیک کنید.
خطرات گزش کنه
کنهها بیشتر در فضا باز و بین چمنها زندگی میکنند و حتی در هوا سرد تا دما سه درجه سانتیگراد دوام میآورند. کنه میتواند مدتها روی پوست باقی بماند و از خون قربانی تغذیه کند. گزش کنه باعث خارش پوست، دردهای عضلانی، سردرد و تب و لرز میشود همچنین بیماریهای خطرناکی چون لایم و خشکی پوست را انتقال میدهند.
جلوگیری از گزش حشرات در سفر
با بیماریها و انواع نیش حشرات و محل زندگی آنها آشنا شدید. در اینجا راههای جلوگیری از گزش حشرات در مسافرت را بررسی میکنیم:
لباس مناسب بپوشید
پوشیدن لباس مناسب مثل یک سپر محافظتی عمل میکند و باعث جلوگیری از گزش حشرات در سفر میشود. لباسهای ضخیم مثل کتان یا جین، بهتر از لباس نازک به شما کمک میکند همچنین پوشیدن رنگهای سبز روشن، سفید و زرد بهتر است. زیرا حشرات جذب رنگهای تیره میشوند و روی رنگهای روشن راحتتر قابل تشخیص هستند.
حشرات معمولاً روی سطح زمین حرکت میکنند یا کمی بالاتر پرواز میکنند پس بهتر است برای جلوگیری از گزش حشرات، حتماً جوراب را روی شلوار بپوشید و شلوار را روی پیراهن خود بکشید. این کار باعث میشود تا کمتر مورد حمله قرار بگیرید و لباس مثل یک لایه حفاظتی عمل میکند.

خوشبو نباشید
برای مقابله با گزش حشرات در سفر از عطر، ادکلن، اسپری و لوازم آرایشی معطر استفاده نکنید. زیرا حشرات جذب این بوهای خوب میشوند مثل زنبورهای زرد که به بوی صابونهای معطر، ادکلن، الکل و عرق حساس هستند.
دافع حشرات
بهجای عطر و ادکلن میتوانید از دافع حشرات در سفر استفاده کنید. دافع حشرات محصولاتی هستند که روی لباس اسپری میشوند. این محصولات با تولید گاز بیرنگ، مانع از انتشار گازهایی میشوند که حشرات به آنها علاقه دارند. زیرا حشرات به گازهای دیاکسیدکربن، آمونیاک، رطوبت و مواد خوشبوکننده حساسیت دارند و جذب آنها میشوند.

دافع حشرات سیگل حاوی گیاه چریش و آلانتوئین است و تا ۸ ساعت ماندگاری دارد که برای دفع حشراتی مانند پشه، مگس و انواع زنبور مناسب است.
برای اطلاعات بیشتر و خرید محصول، روی عکس کلیک کنید.
برای استفاده از دافع حشرات به نکات زیر توجه کنید:
- دستورالعملهای آن را بخوانید و بهدقت به آن عمل کنید.
- دور از دسترس کودکان نگه دارید.
- بهصورت مستقیم روی صورت خود اسپری نکنید.
- باران، شنا و تعریق بیش از حد اثربخشی آن را کاهش میدهد و باید دوباره روی لباس اسپری شود.
- اثر spf ضدآفتاب را از بین میبرد پس بهتر است بعد از استفاده، دوباره از ضدآفتاب استفاده کنید.
از پشه بند استفاده کنید
زمانی به نواحی گرمسیری و مرطوب سفر میکنید، حتماً از پشهبند در هنگام خواب استفاده کنید. زیرا حشرات موذی در این نواحی بیشتر یافت میشوند و این کار باعث جلوگیری از گزش حشرات در سفر شده و خوابی آرام را برای شما به همراه دارد.
برای مطالعه مطلب راهنمای انتخاب لوازم بهداشتی ضروری برای مسافرت روی لینک زیر کلیک کنید.
برای جلوگیری از گزش حشرات در مسافرت، به نکات زیر توجه کنید:
- از درازکشیدن روی چمن خودداری کرده و حتماً برای این کار از پتو و زیرانداز استفاده کنید.
- هرگز لباس خود را روی زمین نگذارید بلکه آن را روی شاخه درخت و چوب آویز کنید.
- روی ظروف غذا و زبالهها سرپوش بگذارید.
- مراقب درختان پوسیده و کندهها باشید زیرا حشرات بهخصوص زنبورها به آنها علاقه دارند.
- از آبهای راکد و نواحی باتلاقی دوری کنید. زیرا پشهها و مگسها بیشتر در این نواحی یافت میشوند.
- از کفش مناسب استفاده کنید و از پوشیدن صندل و دمپایی خودداری کنید.
- استفاده از بعضی کرمها و ژلهای مخصوص پشهها را دور نگه میدارد و شما را در برابر گزش حشرات در مسافرت ایمن میکند.

درمان گزش حشرات در سفر
گاهی دیر شده و حشرات موذی شما را نیش زدهاند. در این هنگام آرامش خود را حفظ کنید و اقدامات زیر را انجام دهید تا از حساسیت بیشتر و بیماریهای خطرناک جلوگیری کنید.
نیش را خارج کنید
اگر حشراتی شما را گزیدند که نیش را در پوست باقی میگذارند. هر چه سریعتر نیش را با ته قاشق، موچین و هر وسیلهای که دارید، خارج کنید. زیرا هر چه بیشتر در پوست بماند، سم بیشتری را در بدن منتشر میکند.
اما جداکردن کنه از پوست، کار بهمراتب دشوارتری است و باید به نکات زیر توجه کنید:
- از موچین یا پنس کوچک استفاده کنید و آن را کاملاً از پوست خارج کنید.
- برای جلوگیری از انتشار بیماری تا زمانی به بدن چسبیده، آن را له نکنید.
- هیچ قسمتی از بدن کنه را در پوست باقی نگذارید و آن را کاملاً جدا کنید.
- سپس محل گزیدگی را با آب و صابون بشویید.
- کرم ضدعفونیکننده روی آن بزنید.

لوسیون پس از گزش حشرات، حاوی عصاره آلوئهورا و روغن درخت چای که جای گزیدگی را التیام میدهد و برای جلوگیری از عفونت بسیار مناسب است.
برای اطلاعات بیشتر و خرید محصول، روی عکس کلیک کنید.
از خارش محل گزیدگی اجتناب کنید
حشرات بعد از گزش، ماده اسید فرمیک را به بدن شما تزریق میکنند که در بسیاری از مواقع دردناک است. اما در پشه و کک موجب خارش پوست و التهاب میشود. اگر حساسیت دارید، این خارش و قرمزی بیشتر است و حتی تمام بدن واکنش نشان داده و بیرون میریزد. پس بهتر است از خارش محل گزش اجتناب کنید زیرا موجب عفونت پوست میشود. برای کاهش التهاب و درد از موارد زیر استفاده کنید:
- از پماد کالامین و کرمهای هیدروکورتیزون استفاده کنید.
- از پارچههای خیس و کمپرس یخ برای کمشدن التهاب و درد استفاده کنید.
- اگر حساسیت دارید، از آنتیهیستامین و سیتریزین استفاده کنید.
محل نیش را درمان کنید
هنگامی در سفر هستیم، گزینههای کمتری پیش رو داریم. ممکن است پماد یا یخ در دسترس نباشد. بنابراین میتوانید از عسل، سرکه سیب، خمیردندان، آلوئهورا، نعنا، روغن درخت چای و مخلوط جوش شیرین و آب استفاده کنید. هر یک از مواد که در دسترس است روی زخم بزنید و آن را با پارچه ببندید.

محل زخم را ببندید
بعضی حشرات سمی را در بدن منتشر میکنند و موجب بیماری و در نهایت مرگ میشوند. بهتر است بعد از گزش فوراً محل را با پارچهای محکم ببندید تا از انتقال سم به دیگر نقاط بدن جلوگیری کنید و زیاد تحرک نداشته باشید.
با اورژانس تماس بگیرید
در صورت واکنشهای شدید آلرژیک مثل سردرد، سرگیجه، تورم زبان و نفسهای سطحی و سنگین با اورژانس تماس بگیرید یا خود را به اولین درمانگاه بینراهی برسانید.
سخن پایانی
سفرکردن بسیار احساس خوبی دارد، مخصوصاً کمپ زدن با دوستان که سرشار از تجربههای تازه است اما به دلیل عدم شناخت صحیح از مناطق مختلف و حشرات موذی که در آنجا زندگی میکنند، ممکن است جانب احتیاط را رعایت نکرده و آسیب ببینیم پس برای جلوگیری از این آسیبها و گزش حشرات در سفر، حتماً این مقاله را بخوانید و تجربیات خود را در این مورد با ما به اشتراک بگذارید.
سؤالات متداول
لباسهای آستین بلند و ضخیم مثل لی و کتان بپوشید. به جای عطر و اسپری از دافع حشرات استفاده کنید تا از گزش حشرات در مسافرت در امان بمانید.
بهترین محصولات دافع حشرات هستند که از شما در مقابل هر نوع حشرهای محافظت میکنند و باعث دور نگه داشتن آنها میشوند.
خطراتی مثل عفونتهای پوستی، واکنشهای آلرژیک و بیماریهایی همچون مالاریا و تب زرد افراد را تهدید میکند. اگر دیر به داد این افراد برسیم، تورم گلو و زبان باعث تنگی نفس شده و در نهایت فرد میمیرد.
زیرا حشرات به خصور زنبورهای زرد جذب بوهای معطر میشوند و سریع واکنش نشان میدهند و فرد را نیش میزنند.
در ابتدا نیش را از محل گزیدگی خارج کنید. سپس از کمپرس یخ و قرصهای ضدحساسیت مثل سیتریزین استفاده کنید. اگر یخ و قرص در دسترس شما نیست، از سرکه سیب، آلوئهورا، خمیردندان، نعنا و روغن درخت چای نیز میتوانید استفاده کنید.