فهرست مطالب
با آغاز فصل بهار و گرمتر شدن آبوهوا تغییرات عمدهای در سبک زندگی رخ میدهد. شاید تغییر نوع و جنس پوشش و لباسها در فصول گرم سال مثل بهار و تابستان کوچکترین تغییر ممکن باشد. از طرف دیگر در این فصول، رفتوآمد بیشتری به محیط بیرون از خانه داریم. آبوهوای مناسب فصل بهار موجب میشود علاقهی مردم به سفر، بیرونرفتن، ورزشکردن و دیگر موارد بیشتر شود. اگرچه این موارد سرشار از نکات مثبت و خوب هستند، از طرف دیگر میتوانند زمینهساز ایجاد بیماری های پوستی فصل بهار نیز باشند و یا این مشکلات را تشدید کنند.
بیماری های پوستی فصل بهار طیف وسیعی دارند. از آکنه گرفته تا بیماریهایی که توسط باکتریها و انگلها ایجاد میشوند از جمله این مشکلات به شمار میآیند. به طور مثال شنا کردن در فصول گرم سال در برخی از دریاچهها، تالابها و… میتواند زمینهساز ایجاد بیماریهای پوستی شود. این موارد را باید به تولید مثل برخی از باکتریها، ویروسها و انگلها در این فصل اضافه کرد که خود میتواند ریسک ابتلا به بیماریهای پوستی را بالا ببرد.
منظور از بیماری های پوستی فصل بهار چیست؟
در واقع منظور از این عبارت مشکلات پوستی اعم از زخم، جوش، خشکی، خارش، تورم، قرمزی و… است که با شروع فصل بهار و فعالیتهای مربوط به این فصل رخ میدهند. دقت داشته باشید که منظور از بیماری پوستی، ایجاد حالتهای غیرطبیعی در پوست است که میتوانند با علائم کلی مثل تب، اسهال و استفراغ و… همراه و خفیف یا شدید باشند.
بررسی شایع ترین بیماری های پوستی فصل بهار
همانطور که قبل از این گفته شد، طیف علل ایجاد این نوع از بیماریها در فصل بهار وسیع است. عللی چون چربی زیاد پوست، تماس بیشتر با نور خورشید، شانس بیشتر تماس با انگلها خصوصاً انگلهای آبزی، افزایش شانس گزیدهشدن توسط حشرات و… جزو شایعترین موارد هستند. در ادامه بررسی جامعتری به این بیماریها و مشکلات خواهیم داشت. در واقع گرمشدن هوا یا تغییرات آبوهوایی بخش عمدهای از علل ایجاد بیماری های پوستی فصل بهار است. اما تغییرات وسیع سبک زندگی (مثل پوشش، تفریحات، ورزش، تغذیه و…) که در این فصل ایجاد میشود نیز اثر مضاعفی بر ایجاد بیماری های پوستی فصل بهار دارد.
آکنه
این بیماری در فصل بهار میتواند ایجاد یا تشدید شود. به صورت کلی این بیماری در اثر مسدود شدن فولیکولهای مو ایجاد میشود. حتی عواملی مانند برخی باکتریهای طبیعی پوست یا عرق ایجاد شده در فصل بهار و تابستان در مسدودشدن فولیکول مو تاثیرگذار هستند. پوست برای اینکه جلوی خشکی را بگیرد روغن یا همان «سبوم» ترشح می کند. این ماده در ایجاد آکنه و جوش نقش زیادی دارد.
در فصل بهار نیاز به تغییر روتین پوستی بیشتر احساس میشود. به زبان سادهتر روتین پوستی از تمرکز بر روی ایجاد رطوبت پوستی (مثل استفاده از مرطوبکنندهها) باید به سمت کنترل چربی پوست برود. برای مثال میتوان به استفادهی بیشتر و منظمتر از ژل شستوشوی ضد آکنه اشاره کرد.
ژل شستوشوی صورت ضدجوش و ضدآکنه با قدرت پاککنندگی بالا
برای خرید و کسب اطلاعات بیشتر روی تصویر کلیک کنید.
آکنه ممکن است سبب ایجاد خارش، جوش، قرمزی و تورم روی پوست شود. این بیماری در نواحی از بدن که فولیکول مو بیشتر است، معمولاً بیشتر رخ میدهد، مثل صورت، پیشانی، شانه و…
انواع مختلف آکنه
اگر مبتلا به آکنه شدید، لازم است بگوییم این مشکل پوستی با انواع مختلفی از جوش نمایان میشود. جوشهای سرسیاه و جوشهای سرسفید رایجترین شکل آکنه هستند.
جوش های سرسیاه
جوشهای سرسیاه که به آن «کومدون باز» نیز میگویند بر روی سطح پوست شما ظاهر میشوند. اکسیژن موجود در هوا موجب میشود بالای این جوشها ظاهری سیاهتر به خود بگیرد.
جوش های سرسفید
جوشهای سرسفید یا «کومدون بسته» به صورت برجستگیهای زیر سطح پوست شما ظاهر میشود. این جوشها به رنگ گوشت هستند.
ضایعات التهابی
ضایعات التهابی آکنه که موجب ایجاد زخم بر روی پوست شما میشوند عبارتند از:
- جوش نوکتیز: این برآمدگیهای کوچک و قرمز ناشی از فولیکول موی ملتهبشده یا عفونیشده هستند.
- جوش چرکدار: این جوشهای قرمزرنگ کوچک در نوک خود دارای چرک هستند.
- ندول: این تودههای دردناک و سفت زیر سطح پوست شما ایجاد میشوند.
- کیست: این تودههای بزرگ زیر پوست شما چرکی و معمولاً با درد همراه هستند.
توصیههایی برای پیشگیری از آکنه
- پاک کردن عرق از روی پوست به وسیله حوله یا پارچه نرم و تمیز: به یاد داشته باشید، پاک کردن نامناسب عرق از روی پوست، بهخودیخود میتواند سبب تحریک پوست و ایجاد جوش شود.
- دوش گرفتن یا شستن پوست (مخصوصاً صورت) پس از ورزش یا فعالیتهایی که سبب ایجاد عرق و چربی میشوند.
- شستوشوی لباسها اعم از گرمکن، هدبند، کلاه ورزشی و … قبل از پوشیدن مجدد آنها.
- استفاده از محصولات غیر کومودژنیک یا بدون چربی که کمتر سبب مسدود شدن منافذ پوستی میشوند.
در صورتی که با تغییر فصل احساس تشدید آکنه زمینهای داشتید یا دچار آکنه حاد و جدی شدید، باید به پزشک مراجعه کنید. این بیماری در اکثر موارد به راحتی قابل کنترل و درمان است. اما ممکن است درمان آن از یک ماه تا چندماه طول بکشد. تداوم در درمان و کنترل بسیار مهم است.
خشکی و تورم پوست
یکی دیگر از بیماری های پوستی فصل بهار خشکی و تورم پوست است. منظور از تورم پوست، تحریک بیش از اندازه پوست است که میتواند به شکل خشکی، قرمزی، خارش یا سوزش نمایان شود. اما شاید این سوال پیش آید که خشکی پوست بیشتر در زمستان و به علت کمبود رطوبت رخ میدهد؛ پس چرا باید در فصول گرم شاهد آن باشیم؟ قسمت اول این سوال درست است. زمستان عامل خشکی پوست است اما در فصل بهار و تابستان نیز ممکن است خشکی پوست رخ دهد. عواملی چون تماس بیشتر با نور خورشید، حضور در استخر، قرارگیری در معرض تهویهکنندههای هوا مثل کولر و… میتوانند سبب ایجاد خشکی پوست شوند.
به طور کلی هر عاملی که سبب کاهش رطوبت و آب موجود در پوست میشود، میتواند تحریککننده و ایجادکنندهی خشکی پوست باشد. استفاده صحیح از مرطوبکنندهها در حل این مشکل پوستی نیز موثر است.
توصیه هایی برای پیشگیری و کنترل خشکی و تورم پوست
- استحمام و شستن پوست با آب و شامپو پس از خروج از استخر: برای اینکار از مواد شویندهی مناسب (پاککنندههای ملایم یا شامپوهای بدن مخصوص شناگران) استفاده کنید.
- استفاده از کرم ضد افتاب مناسب و باکیفیت.
- استفاده از پاککننده و شویندههای مناسب و ملایم. این نکته را در نظر داشته باشید که صابون و شامپوهای بدن آنتی باکتریال و دئودورانت میتوانند روی پوست ایجاد خشکی کنند.
- استحمام و دوش گرفتن با آب گرم و ولرم نه آب جوش یا بسیار داغ.
- استفاده از مرطوبکنندهی مناسب پس از هر بار دوش گرفتن: مرطوبکننده سبب ماندگاری آب در پوست میشود.
- همراهداشتن مرطوبکننده برای استفاده روزانه در مکانهای مختلف: به طور مثال پس از شستن دستها یا هر زمان که احساس خشکی پوست کردید.
- سعی کنید تهویهکنندهی هوا زیاد خانه را خشک نکند. به طور مثال از پمپ آب در کولرهای آبی یا دستگاههایی که هوا را در خانه مرطوب میکنند میتوان استفاده کرد.
التهاب فولیکول مو یا فولیکولیت
به محلی که رشد مو از انتهای آنجا شروع میشود و به روی پوست میرسد «فولیکول» میگویند. زمانی که فولیکول مو دچار عفونت میشود دچار التهاب نیز خواهد شد. فولیکولیت ممکن است در اثر انواع مختلفی از میکروبها ایجاد شود. حتی گاهی آسیبهای فیزیکی نیز میتوانند سبب ایجاد این بیماری شوند. التهاب فولیکول، نمایی شبیه به جوش ایجاد میکند با این تفاوت که دردناک و همراه با خارش است.
روشهای درمانی مختلفی برای حل مشکل فولیکولیت وجود دارد. روشهایی از قبیل تراشیدن موهای محل ملتهب شده، استفاده از لیزر برای از بین بردن موهای موجود در محل، استفاده از برخی آنتی بیوتیکها (در مواردی که فولیکولیت در اثر آلوده شدن با باکتری ایجاد شده است) یا هر روشی که باعث خارج شدن مو از فولیکول شود.
توصیههایی برای پیشگیری و کنترل فولیکولیت
- تعویض سریع لباسها پس از فعالیتهای ورزشی یا فعالیتهایی که سبب ایجاد عرق و چربی شدید روی پوست میشوند.
- عدم استفاده از استخری که از تنظیمبودن سطح کلر و اسید موجود در آن اطمینان ندارید. بسیاری از افراد در وانهای آب گرم، استخر و موارد مشابه دچار فولیکولیت میشوند.
- استفاده از لباسهای گشاد و سبک در آبوهوای مرطوب و خشک مثل فصل بهار و تابستان.
ژل کرم روشنکننده و لایهبردار با خاصیت پاکسازی کامل منافذ پوست
برای خرید و کسب اطلاعات بیشتر بر روی تصویر کلیک کنید.
عفونت در اثر مانیکور یا پدیکور و بیماری های پوستی فصل بهار
درست است که انجام مانیکور و پدیکور ناخنها را بسیار زیبا میکند، اما از طرف دیگر پوست و ناخن را در معرض میکروبها قرار میدهد. البته این به معنای صرف نظر کردن از انجام این عمل نیست. بلکه توصیه بر این است که با انجام اقدامات از ایجاد بیماری های پوستی فصل بهار پیشگیری کنید. بهطبع هنگام تمیزکردن، تراشیدن یا اصلاح ناخن با استفاده از ابزار پدیکور ممکن است هم به پوست و هم به خود ناخن آسیب برسد و همین آسیب میکروبیشدن ناخن را در پی دارد.
توصیههایی برای پیشگیری از عفونت در مانیکور یا پدیکور
- استفاده از مرطوبکننده برای حفظ رطوبت ناخن و پوست اطراف ناخن.
- برای جلوگیری از عفونت هرگز پوست اطراف ناخن خود (کوتیکول) را با فشار جدا نکنید یا به عقب برنگردانید. بهتر است اینکار پس از دوشگرفتن به آرامی انجام شود.
- از مراکز زیبایی استفاده کنید که از تمیزبودن و رعایت اصول بهداشتی در آن اطمینان دارید.
- اگر به صورت منظم به پدیکور و مانیکور میروید، حتما وسایل شخصی خود را تهیه کنید.
- هیچگاه از ناخنهای مصنوعی برای پوشاندن بیماری و مشکلات پوست و ناخن خود استفاده نکنید که سبب بدتر شدن آنها میشود. در ضمن افرادی که مشکلات قارچی و ناخنهای شکننده دارند، توصیه این است که از ناخن مصنوعی استفاده نکنند.
بیماری های پوستی فصل بهار؛ گرمای خاردار (راش و زخم های حرارتی)
علیرغم اسم عجیب این مشکل، علت ایجاد آن بسیار ساده است. مسدود شدن غدد عرق پوست سبب میشود تا عرق ایجادشده در زیر پوست تجمع کنند. این تجمع سبب میشود تا زخم یا راش خارشدار و برجستهای بر روی پوست تشکیل شود. زمانی که این برجستگیها پاره شوند یا تخلیه شوند، عرق با سطح پوست تماس پیدا کرده و حالت سوزش و خاردار شدن پوست را ایجاد میکند. برای همین هر فعالیتی که سبب شود کمتر عرق کنید برای پیشگیری از این مشکل توصیه میشود. در ادامه چند توصیه جدیتر را مرور میکنیم.
توصیههایی برای پیشگیری از گرمای خاردار در فصل بهار
- استفاده از لباسهای گشاد، راحت و خنک در فصول گرم سال.
- تلاش برای خنکنگهداشتن پوست مانند استفاده از وسایل سرمایشی یا استفاده از لباس مناسب و حتی دوش آب سرد.
- ورزش کردن در ساعات خنکتر روز در بیرون از خانه یا ورزش در خانه زیر تهویه مناسب.
بیماری های پوستی فصل بهار؛ آلرژی یا حساسیت به نور خورشید
در واقع این مشکل زمانی اتفاق میافتد که قسمتی از بدن فرد برای مدتی در معرض نور خورشید قرار میگیرد. به طور دقیقتر اشعههای نور خورشید سبب تحریک پوست فرد میشوند. در پاسخ، پوست فرد واکنش نشان داده و همین امر سبب ایجاد حالتی شبیه به کهیر میشود. ناحیههایی قرمزرنگ که کمی حالت برجسته نیز ممکن است داشته باشند و گاه همراه با خارش هستند بر روی پوست فرد نمایان میشود. حتی بدن بعضی از افراد ممکن است در واکنش به این مشکل تاول بزند. البته باید گفت این مشکل معمولاً یا به علت برخی از داروها یا به صورت ژنتیکی ایجاد میشود.
توصیههایی برای پیشگیری از حساسیت به نور خورشید
- در صورت داشتن این شکل از بیماری های فصل بهار و مصرف دارو، با پزشک یا دکتر داروساز مشورت کنید.
- برخی از مواد و داروها مثل کتوپروفن یا بعضی از آنتی بیوتیکها از قبیل تتراسایکلین و داکسی سیکلین میتوانند زمینهساز این آلرژی باشند.
- مراقبت از پوست در برابر نور خورشید با روشهایی چون استفاده از ضد آفتابهای مقاوم به آب با SPF 30 و بالاتر
- استفاده از لباس مناسب برای پوشاندن پوست نیز توصیه میشود.
درماتیت تماسی
یکی دیگر از بیماری های پوستی فصل بهار که میتواند در این فصل ایجاد یا تشدید شود درماتیت تماسی است. البته این مشکل پوستی در دیگر فصول سال هم ممکن است رخ دهد، اما در نوع «درماتیت فوتوکانکت» که در ادامه همین مطلب توضیح خواهیم داد ارتباط آن با بهار را بهتر تشخیص خواهید داد. آیا تا به حال از محصولات مراقبت از پوست جدیدی استفاده کردهاید که تنها برای رهایی از خارش و قرمزی پوست شما باشد؟ اگر اینگونه است احتمالاً بیماری درماتیت تماسی را تجربه کردهاید. این بیماری هنگامی رخ میدهد که بدن شما در تماس با محصول شیمیایی از خود واکنش نشان بدهد. اکثر واکنشهای درماتیتهای تماسی، غیرمزمن هستند اما تا زمان برطرفشدن خارش میتوانند ناخوشایند باشند.
علائم درماتیت تماسی چیست؟
علائم درماتیت تماسی به علت و چگونگی حساسیت شما به ماده شیمیایی بستگی دارد. اما به طور کلی برای سه نوع درماتیت تماسی علائم زیر تعریف شده است:
- درماتیت تماسی آلرژیک: پوست خشک و پوستهپوستهشده، کهیر، ترشح تاول، سرخی پوست، پوستی که به رنگ چرمی و تار درآمده، پوستی که میسوزد، خارش بیشازحد، تورم مخصوصاً در چشمها، صورت و ناحیه کشاله ران.
- درماتیت تماسی تحریککننده: تاولزدن، ترکخوردن پوست به دلیل خشکی شدید، تورم، سفتی پوست، زخمها، زخمهای باز که پوسته ایجاد میکنند.
چه عواملی باعث بیماری درماتیت تماسی میشود؟
سه نوع درماتیت تماسی وجود دارد که عبارتند از:
درماتیت تماسی آلرژیک
درماتیت تماسی آلرژیک زمانی رخ میدهد که پوست بعد از قرار گرفتن در معرض یک ماده خارجی، شروع به انجام واکنش آلرژیک میکند. این امر موجب میشود تا بدن مواد شیمیایی التهابی آزاد کند و در نتیجه آزادسازی این مواد میتواند به تحریک و خارش پوست بیانجامد. علل رایج درماتیت تماسی آلرژیک میتواند تماس با مواردی از قبیل جواهراتی که از طلا یا نیکل ساخته شدهاند، دستکشهای لاتکس، عطرها یا موادشیمیایی موجود در لوازم آرایشی و محصولات مراقبت از پوست، بلوط سمی یا پیچک سمی باشد.
درماتیت تماسی تحریک کننده
درماتیت تماسی تحریککننده رایجترین نوع درماتیت تماسی است. این بیماری زمانی رخ میدهد که پوست در معرض مواد سمی قرار گیرد. مواد سمی که میتواند موجب درماتیت تماسی آلرژیک شوند عبارتند از: اسید باتری، سفیدکننده، اسید بازکننده لوله فاضلاب، نفت سفید، مواد شوینده و اسپری فلفل. همچنین درماتیت تماسی میتواند هنگامیکه پوست در تماس با مواد با تحریککنندگی کمتر، مانند صابون یا حتی آب، قرار میگیرد نیز رخ دهد. افرادی که مانند رختشورها، بارمنها یا قهوهچیها و نیروهای خدماتی بیمارستان که دستهای آنها دائماً در معرض آب است اغلب درماتیت تماسی تحریککننده را در دستهای خود تجربه میکنند.
درماتیت فوتوکانتکت
درماتیت فوتوکانتکت زمانی رخ میدهد که عناصر فعال موجود در محصولات پوستی در معرض نور آفتاب قرار میگیرند و منجر به تحریک پوست میشوند.
توصیه هایی برای پیشگیری و درمان درماتیت تماسی
اکثر موارد بیماری درماتیت تماسی زمانی درمان میشوند که پوست با مادهی تحریککنندهی خود تماسی نداشته باشد. در اینجا چند نکته خانگی را بیان خواهیم کرد که به پیشگیری و درمان درماتیت تماسی کمک میکند:
درمان
- از خراشدادن پوست تحریکشدهی خود بپرهیزید. خراشدادن، تحریکشوندگی را بدتر میکند و حتی موجب یک عفونت پوستی میشود که در اینصورت به آنتیبیوتیک نیاز خواهید داشت.
- پوست خود را با صابون ملایم و آب ولرم تمیز کنید تا از هرگونه تحریکشوندگی جلوگیری کرده باشید.
- از مصرف هر محصولی که گمان میکنید موجب تشدید این بیماری میشود اجتناب ورزید.
- برای تسکین ناحیه از وازلین ملایم استفاده کنید.
- سعی کنید از درمانهای ضدخارش مانند لوسیون کالامین یا کرم هیدروکورتیزون (Cortisone-10) استفاده کنید.
- اگر لازم شد یک داروی آنتی هیستامین مانند دیفن هیدرامین مصرف کنید تا خارش را متوقف و پاسخ آلرژیک را کاهش دهید.
در اکثر موارد ابتلا به درماتیت تماسی موجب ایجاد نگرانی نمیشود. اما اگر جوشی نزدیک به چشمها یا دهان خود دارید، این مشکل پوستی ناحیه بزرگی از بدن شما را دربرگرفته یا با درمان خانگی بهبود نیافتید، باید توجه پزشکی به آن مبذول داشته باشید. در صورت عدم موفقیت در درمان خانگی، پزشک شما میتواند یک کرم استروئیدی قویتر برای شما تجویز کند.
پیشگیری
اجتناب از در معرض تحریککنندهها قرارگرفتن میتواند در پیشگیری از درماتیت تماسی مؤثر باشد. برای پیشگیری از ابتلا به این مشکل پوستی نکات زیر را رعایت کنید:
- محصولاتی که برچسب «هایپوآلرژنیک» (hypoallergenic) یا بدون بو (unscented) دارند را خریداری کنید.
- اگر آلرژی به لاتکس دارید، از پوشیدن دستکشهای لاتکس اجتناب ورزید. به جای آن از دستکشهای وینیل استفاده کنید.
- اگر با شروع استفاده از یک محصول جدید متوجه تحریکشدن پوست خود شدید سریعاً استفاده از آن محصول را متوقف کنید.
اگر از حساسبودن پوست خود آگاه هستید برای استفاده از هر محصول جدید، تست نقطهای انجام دهید. شما میتوانید محصول جدید را به ساعد خود اعمال کنید. ناحیه را بپوشانید و آن را در معرض صابون یا آب قرار ندهید. برای 48 تا 96 ساعت واکنش این محصول را بر روی ساعد خود بسنجید. اگر هر سرخی یا تحریکی را مشاهده کردید از آن محصول استفاده نکنید.
درماتیت تماسی چگونه تشخیص داده میشود؟
اگر علائم شما شدید است و با گذشت زمان بهبود نیافتید به پزشک مراجعه کنید. پزشک شما سوابق پزشکی را بررسی و پوست شما را آزمایش خواهد کرد. سؤالاتی که پزشک در این باره از شما میپرسد عبارتند از:
- چهزمانی اولینبار متوجه علائم خود شدید؟
- علائم شما را چهچیزی بهتر یا بدتر میکند؟
- روزانه از چه محصولاتی بر روی پوست خود استفاده میکنید؟
- روزانه با چه مواد شیمیایی تماس دارید؟
پزشک برای مشخص کردن علت درماتیت تماسی شما را به یک متخصص آلرژی یا دکتر پوست ارجاع میدهد. متخصص آلرژی تست آلرژی را که «پَچ تست» (Patch Test) نام دارد روی شما انجام میدهد. اگر پوست شما واکنش نشان بدهد، متخصص آلرژی میتواند علت احتمالی درماتیت تماسی را مشخص کند.
برلوک درماتیت
برلوک درماتیت شکلی از تحریک پوستی است و هنگامی رخ میدهد که ترکیبات شیمیایی در برخی مرکبات و سبزیجات در زمان تابش نور خورشید در تماس با پوست قرار میگیرند. ترکیبات حساسکننده در لیموها، لیموترش سبز، زردک، کرفس و هویج در میان دیگر میوهها به اشعه فرابنفش خورشید واکنش نشان میدهند و موجب سوختگی، خارش و تاولزدن میشوند. لیمو و آب لیموترش سبز موجب ایجاد بیماریهایی مانند درماتیت مارگاریتا (Margarita Dermatitis) یا درماتیت مِد کلاب (Club Med Dermatitis) میشوند.
علائم برلوک درماتیت
تغییر رنگ و تحریک پوست میتواند عارضهای شبیه به آفتابسوختگی را رقم بزند. علائم برلوک درماتیت اغلب به صورت تاول یا لکههای قرمز و تیره هستند. علائم معمولاً ظرف مدت 24 ساعت ظهور میکنند و تاولهای بزرگ میتوانند بعد از چند روز در نواحی آسیبدیده ایجاد شوند. بعد از اینکه تاولها کاهش یافتند معمولاً پیگمنتاسیون پوست تا هفتهها طول میکشد.
درمان برلوک درماتیت
اگر لکهها هنوز قرمز هستند، استروئیدهای موضعی میتوانند کمککننده باشند. زمانیکه پیگمنتاسیون شکل گیرد، آن ناحیه باید به دور از خورشید باشد. استفاده از ضدآفتابها امری ضروری است (بهتر است از ضدآفتاب معدنی حاوی زینک اکسید یا یک ضدآفتاب اروپایی همراه با مکسوریل یا تینوسرب استفاده شود). در برخی از موارد یک کرم تاول حاوی هیدروکوئینون نیز میتواند تجویز شود.
اگزما
اگزما یک نوع بیماری پوستی است که پوست شما را قرمز میکند و با خارش همراه است. این بیماری در بین کودکان شایع است اما میتواند در هر سنی رخ دهد. اگزما از جمله بیماریهای بلندمدت (مزمن) است و گرایش به این دارد که به طور دورهای عود پیدا کند. ممکن است این بیماری با آسم یا تب یونجه همراه باشد.
تا به حال هیچ درمان قطعی برای اگزما یافت نشده است. اما درمانهای موقت و مراقبتها میتواند خارش را بطرف سازد و از شیوع بیشتر جلوگیری کند.
علائم بیماری اگزما
علائم و نشانههای بیماری اگزما از یک فرد به فرد دیگر متفاوت هستند. این علائم عبارتند از:
- پوست خشک
- خارشی که شدید باشد، مخصوصاً در هنگام شب.
- لکههای قرمز تا قهوهای مایل به خاکستری، مخصوصاً روی دستها، پاها، مچ پاها، مچ دستها، گردن، قفسه سینه فوقانی، مژهها، درون انحنای آنرج و زانو، صورت و پوست سر.
- برآمدگیهای کوچک که ممکن است هنگام خراشیدهشدن مایع درون آن تخلیه و این برآمدگی پوستهپوسته شود.
- پوست ضخیم، ترکخورده و پوستهپوستهشده.
- حساسیت و تورم پوست هنگام خراشیدگی
اگزما اغلب قبل از سن 5 سالگی رخ میدهد و ممکن است تا بزرگسالی نیز ادامه داشته باشد. برای برخی از افراد این بیماری به طور دورهای عود میکند و سپس برای مدتی برطرف میشود و حتی مدت زمان این برطرفشدن و ظهور دوباره میتواند تا سالها به طول بیانجامد.
چه زمانی باید به دکتر مراجعه کرد؟
اگر شما یا فرزند شما شرایط زیر را تجربه میکنید از یک پزشک وقت ملاقات بگیرید.
- آنقدر شرایط نامناسبی دارید که بیماری بر روی خواب یا فعالیتهای روزانهی شما تأثیر گذاشته است.
- دچار عفونت پوستی شدهاید – علائم این عفونت میتواند وجود رگههای قرمز، چرک یا دلمههای زرد باشد.
- با وجود انجام درمانهای موقت خانگی، علائم شما ادامه داشته باشد.
اگر بر روی بدن کودکان خود جوشهای عفونی مشاهده میکنید یا این کودکان دچار تب شدهاند فوراً توجهات پزشکی را به آنان مبذول دارید.
علل ابتلا به اگزما
یک پوست سالم به حفظ رطوبت و حفاظت از شما در برابر باکتریها، تحریککنندهها و آلرژنها کمک میکند. اگزما به یک دگرگونی ژنی مرتبط است که بر روی توانایی پوست در ایجاد این حفاظت اثر میگذارد. این بیماری اجازه میدهد پوست شما تحت تأثیر عوامل محیطی، تحریککنندهها و آلرژنها باشد. در برخی کودکان، آلرژیهای غذایی نقش مهمی در ابتلا به بیماری اگزما ایفا میکنند.
عوامل ریسک
عوامل اولیهی ریسک برای اگزما داشتن سابقه خانوادگی یا فردی ابتلا به بیماری اگزما، آلرژی، تب یونجه یا آسم است.
عوارض اگزما
عوارض اگزما شامل موارد زیر است:
آسم و تب یونجه
بیش از نیمی از کودکان مبتلا به اگزما در سن 13 سالگی دچار آسم یا تب یونجه میشوند.
خارش مزمن و پوسته شدن پوست
اگزما مشکلی به نام نورودرماتیت ایجاد میکند. نورودرماتیت با خارش پوست همراه هست. شما ناحیه موردنظر را میخارانید و همین موجب خارشیتر شدن آن ناحیه میشود. پس از آن خاراندن آن ناحیه برای شما عادت میشود. این شرایط موجب میشود پوست شما رنگ خود را از دست بدهد، ضخیم شود و به رنگ چرمی درآید.
عفونت های پوستی
خاراندنهای مکرر موجب ایجاد زخمهای باز و ترک پوستی میشود. این امر خطر عفونت از جانب باکتریها و ویروسها را افزایش میدهد.
درماتیت دست
اگزما روی افرادی که مجبورند دستهای خود را اغلب خیس بکنند و دست آنها در تماس با صابونهای زبر، شویندهها و ضدعفونیکنندهها است تأثیر منفی میگذارد.
درماتیت تماسی آلرژیک
این بیماری در میان افرادی که مبتلا به اگزما شدهاند شایع است.
مشکلات خواب
چرخهی خارش-خراش میتواند موجب بیکیفیتشدن خواب بیمار شود.
توصیه هایی برای پیشگیری از بیماری اگزما
نکات زیر میتواند به جلوگیری از اگزما و به حداقل رساندن اثرات آن کمک کند:
حداقل دوبار در روز پوست خود را مرطوب سازید
کرمها، پمادها و لوسیونها در مرطوبنگهداشتن پوست مؤثر هستند. محصول یا محصولاتی را انتخاب کنید که برای شما مناسب باشند. استفاده از وازلین در نوزادان میتواند به جلوگیری از توسعه اگزما کمک کند.
روغن گیاهی ضدخارش، ضدالتهاب و تسکیندهنده اگزما با خاصیت رفع خشکی و پوستهریزی پوست
برای خرید و کسب اطلاعات بیشتر روی تصویر کلیک کنید.
سعی کنید محرک هایی که شرایط را بدتر می کند شناسایی و از آن ها اجتناب کنید
مواردی که واکنش پوستی شما را بدتر میکند عبارتند از: تعریق، استرس، چاقی، صابونها، مواد شوینده، گرد و غبار، گرده گیاهان. بنابراین کمتر در معرض تماس با این موارد باشید. شیرخواران و کودکان ممکن است در اثر خوردن بعضی از غذاها شاهد عود این بیماری باشند. از جمله این غذاها میتوان به تخممرغ، شیر، سویا و گندم اشاره کرد. برای شناسایی غذاهای آلرژیزا با پزشک فرزند خود مشورت کنید.
زمان حمام کردن و دوش گرفتن خود را کوتاه تر کنید
زمان حمام و دوشگرفتن خود را به 10 تا 15 دقیقه کاهش دهید. به جای استفاده از آب داغ، از آب ولرم استفاده کنید.
کهیر پوستی در فصل بهار
در فصل بهار آلرژنهای زیادی در طبیعت وجود دارند که موجب میشوند مشکلاتی از قبیل کهیر پوستی در فصل بهار برای افراد اتفاق بیفتد. کهیر پوستی نوعی جوش قرمز و برآمده است. این بیماری میتواند در تمام نواحی بدن یا بخشی از آن اتفاق بیفتد.
علل ابتلا به کهیر پوستی
از جمله علل ابتلا به کهیر پوستی میتوان به عفونتهای ویروسی، غذاها، داروها، نیش حشرات، لوسیونها و پوشیدن لباسهای نو و جدید اشاره کرد.
توصیه هایی برای پیشگیری و درمان کهیر پوستی در فصل بهار
در اکثر موارد، کهیر پوستی ظرف مدت 1 هفته برطرف میشود، اما در برخی از مواقع احتمال دارد 2 تا 4 هفته زمان ببرد. برای درمان میتوان از آنتی هیستامین و کمپرس سرد در ناحیه خارش استفاده کرد. توجه داشته باشید اگر کودک شما مبتلا به کهیر شده و متعاقب آن خسخس میکند و در عمل بلع مشکل دارد فوراً به پزشک مراجعه کنید.
سخن پایانی
پوست انسان در فصل بهار نیز مانند سایر فصول میتواند به بیماریهای پوستی گوناگونی مبتلا شود. این بیماریها اغلب به دلیل گرمتر شدن هوا، وجود موارد آلرژیزا در طبیعت و رفتوآمد بیشتر به محیط بیرون از خانه رخ دهند. برای مراقبت از پوست در فصل بهار راهکارهای مختلفی وجود دارد که در این مقاله به تفصیل به این راهکارها پرداخته شده است.
سؤالات متداول درباره بیماری های پوستی فصل بهار
بیماری های پوستی فصل بهار عبارتند از: آکنه، خشکی و تورم پوست، التهاب فولیکول مو، عفونت در اثر مانیکور و پدیکور، گرمای خاردار، آلرژی یا حساسیت به نور خورشید، درماتیت تماسی، برلوک درماتیت، اگزما و کهیر پوستی
آکنه در اثر مسدودشدن فولیکولهای مو در اثر تعریق یا وجود برخی باکتریهای طبیعی پوست ایجاد میشود. برای درمان آکنه لازم است عرق خود را با یک پارچه نرم و تمیز پاک کنید، بعد از فعالیتهای ورزشی دوش بگیرید، لباسها را قبل از استفاده بشوئید و از محصولاتی استفاده کنید که منافذ پوستی را مسدود نکنند.
چون در فصل بهار بدن بیشتر در معرض نور خورشید و باد کولر قرار دارد و از استخر استفاده میشود، پوست بیش از اندازه تحریک شده و خشکی و تورم پوست رخ میدهد. استفاده از کرم ضدآفتاب مناسب، پاککنندهها و شویندههای ملایم، مرطوبکنندهی مناسب و استحمام با آب گرم و ولرم به جای آب داغ از جمله موارد درمانی این بیماری پوستی هستند.
در فصل بهار ممکن است فولیکول مو دچار عفونت شده و ملتهب گردد. میکروبهای فصل بهار و آسیبهای فیزیکی از جمله علل ایجاد این بیماری محسوب میشوند. برای درمان این بیماری باید موهای محل ملتهب را بتراشید و از آنتی بیوتیک استفاده کنید.
گرمای خاردار با مسدودشدن غدد عرق پوست یا تجمع عرق در زیرپوست ایجاد میشود. برای درمان این بیماری استفاده از لباسهای راحت، خنک و گشاد، دوش آب سرد و استفاده از وسایل سرمایشی برای خنک نگهداشتن پوست توصیه میشود.